Bostadsgiganten.se
En blogg om hus, hem och trädgård

Ägna ditt tak lite omtanke

juni 12, 2008 16:07 by Miss Garden

Det är förståndigt att se över taket på sitt hus en gång om året. Ofta tänker man inte på hur taket ser ut och om det blir större skador kan det bli dyrt att åtgärda. Ett välunderhållet tak håller längre och är förstås mycket snyggare. Om man tar bort mossa och gamla löv så rinner vattnet av taket bättre och man riskerar inte så stora skador om det skulle vara någon läcka någonstans. Sen ska man förstås byta ut skadade tegelpannor och kolla att alla skarvar är täta. Har man andra typer av tak, måste man kolla att det inte finns några skador på materialet. Olika taktyper håller olika länge. Man kan räkna med följande livslängder på olika typer av tak:

Plåttak: 40-50 år
Tegel: Upp till 30 år
Betong: 25-30 år
Skiffer: 70-80 år
Papptak: 25-30 år

De olika takbeläggningarna har naturligtvis olika fördelar och nackdelar.

Skiffer
Fördelar: Ett tak av skiffer håller länge. Färgen på taket håller sig och skiffer innehåller ämnen som gör att mossa inte kan växa så bra.
Nackdelar: Skiffer är ganska dyrt, men å andra sidan håller det längre än de flesta andra takmaterial så kostnaden blir inte så stor om man slår ut det på livslängden.

Plåttak
Fördelar: Ett plåttak väger inte så mycket och kräver inte så kraftig takkonstruktion som många andra tak. Det är dessutom ganska billigt.
Nackdelar: Utseendet kanske inte är det snyggaste, men numera finns plåttak som efterliknar tegelpannor.

Tegel
Fördelar: Fördelarna med ett tegeltak är att det oftast är ganska enkelt att lägga. Använder man enkupiga tegelpannor blir läggningen lite svårare. Kostnaden för tegel varierar, väljer man ett vanligt klassiskt rött tegel kostar det inte så mycket.
Nackdelar: Tegelpannor är ganska tunga att lägga. Glaserade tegelpannor är dyra, men å andra sidan håller de längre än oglaserade.

Papptak
Fördelar: Ett papptak är billigt och enkelt att lägga. Taket behöver heller inte luta så mycket för att man ska kunna lägga ett papptak.
Nackdelar: Visserligen är det olika med tycke och smak, men annars är väl största nackdelen med ett papptak att det är ganska fult.

Betong
Fördelar: Betong är billigare än tegelpannor, men har liknande utseende.
Nackdelar: Betongpannor åldras inte lika snyggt som tegelpannor.

Viktigt att tänka på när man ska lägga nytt tak är att det krävs bygglov om man vill byta takmaterial. Däremot kan man byta färg eller ytbehandling är det numera fritt fram.


Just nu värderat 1.7 av 6 människor

  • Currently 1,666667/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentarer är stängt