Bostadsgiganten.se
En blogg om hus, hem och trädgård

Bestämma golv är inte det lättaste

december 2, 2008 15:27 by Miss Garden

Planerningen av husrenoveringen fortsätter. Nu senast var det golv som skulle väljas. Det var snårigt att reda ut begreppen: trägolv, laminatgolv, tvåstav, tilja eller plank... Klickgolv eller limmat golv... Nu vet jag äntligen lite bättre.

Laminatgolv

Ett laminatgolv är en imitiation av ett trägolv, men ytskiktet består av ett fotopapper som limmats på en board eller spånskiva. Laminatgolv är enkla att lägga och kan läggas ovanpå det gamla golvet eftersom de är tunna. Nackdelen är att de är svåra att laga om de blir skadade.

Trägolv

Trägolv kan delas in i olika typer: massiva trägolv eller parkett. Ett massivt trägolv är precis som det låter tillverkat av massivt trä. Ett massivt trägolv är hållbart och kan slipas om flera gånger. Nackdelen är att det kan vara lite svårt att lägga och det är ganska hårt och kallt. Ett parkettgolv består av ett träskikt överst och under det spånskiva och furu. Beroende på hur tjockt översta lagret är kan parketten slipas flera gånger. Ofta är parkettgolv sk klickgolv, som är enkla att lägga. Ett parkettgolv som består av ett enda stycke kallas för tilja eller plank. Dessa är betydligt dyrare än tvåstav, eller trestav.

Sen finns det såklart helt andra typer av golv: korkgolv, plastgolv, textilgolv eller klinker. Men jag har inte lärt mig nånting om dem eftersom jag visste direkt att det var golv med trälook jag ville ha.

Nu har vi äntligen bestämt oss. Det blir ett parkettgolv, men av den typen som kallas tilja, alltså en enda trästav som täcker hela bredden på skivan och är 2 meter lång. Men oj vad dyrt det blev. Ett stort vardagsrum, en stor hall och ett kök... Över 60kvm a ca 700kr/kvm. Räkna själva. Ett enklare trestavsgolv går på under halva priset. Men har man bestämt sig så har man. Jag får väl skippa alla möbler och sitta på mitt nya fina trägolv istället...

 


Kanske inte riktigt det trägolv jag ska ha...

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentarer är stängt