Bostadsgiganten.se
En blogg om hus, hem och trädgård

Dröm om att renovera

maj 5, 2008 13:17 by Miss Garden

Äntligen har du köpt det hus du drömt om!!! Visserligen lite skamfilat och i behov av renovering, men ändå…

Att renovera ett hus kan vara himmel… eller helvete. Det beror helt på. Vet du vad du vill ha och vem som ska göra jobbet så är det enklare. En viktig fråga är om man ska göra arbetet själv, eller om man ska anlita hantverkare för jobbet. Tänker man sig att anlita hantverkare är det viktigt att man noga sätter sig in i vad som gäller. När du anlitar hantverkare har du ett lagstadgat konsumentskydd. Konsumenttjänstlagen gäller i detta fall för arbete på fast egendom, t ex målning, golv- och takläggning, men även för byggande av bostadshus.  Innan man anlitar hantverkare är det bra att noga läsa igenom vad som gäller, så att det inte uppstår oklarheter senare.

Att göra arbetet själv blir oftast billigare, men kanske inte bättre. Bra byggvaror är ett krav, men man behöver även bra verktyg och i vissa fall kan dessa vara dyra. Samtidigt är det roligt att själv ha gjort allt arbete, när det väl är klart och det faktiskt blev bra. Vissa saker ska man absolut anlita hantverkare för. Vissa el-arbeten får man inte göra själv om man inte är behörig elinstallatör.  Vissa VVS-arbeten ska man också låta fackmän göra, eftersom försäkringsbolagen inte ersätter vissa skador om inte en fackman gjort jobbet.

Annat som är svårt att utföra själv är att byta fönster, arbeten som har med betong att göra och liknande. Har man viss vana av sådant arbete så går det säkert bra, men annars är det bättre att anlita någon som kan.

Dörrar
Det kan tyckas vara enkelt att byta ytterdörr. Och själva jobbet är inte så svårt, bara man har rätt verktyg och själva dörröppningen är av standardmått. Det svåra är att välja dörr. Det finns otaliga dörrföretag, en uppsjö av dörrmodeller och priserna skiljer sig åt. Du kan få en ytterdörr för under 5000 kr, men den kan även kosta 20 000. Det beror helt på om du nöjer dig med en vit standarddörr eller om du vill ha en lite mer exklusiv dörr i teak, eller kanske en unik dörr lackad i din egen färg.

Fönster
Fönster är ett kapitel för sig. Oftast behöver gamla fönster underhållas med målning, man behöver fixa nytt kitt mm. Moderna hus har oftast mer underhållsfria fönster, men de flesta fönster behöver målas emellanåt.


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentarer är stängt