Bostadsgiganten.se
En blogg om hus, hem och trädgård

Dröm om en snygg trädgård

april 7, 2008 12:54 by Miss Garden

Drömmer du om den snyggaste trädgården i kvarteret? Det är vi nog många som gör. Oavsett om det är en parkliknande jätteträdgård eller en liten radhustäppa så går det att göra mycket för att göra trädgården mysigare, trevligare och snyggare.

Bygga damm
En dröm för många är en damm. Men att bygga en damm kräver planering. Innan man börjar bygga dammen kan det vara bra att gå igenom en del frågor. Först måste man bestämma hur dammen ska se ut. Ska man ha växter eller fiskar i den? Utifrån detta väljer man placering av sin damm.

För att växter och fiskar ska trivas i dammen måste den få solljus mer än 5 timmar per dag. Höga växter planteras på dammens norrsida, så att de inte skuggar så mycket. Gör också dammen så stor som möjligt, eftersom en större damm inte kräver lika mycket arbete. För att få en så bra dammiljö som möjligt bör dammen vara åtminstone 6 kvadratmeter. De flesta växter kräver ett djup på ca 40 cm, men näckrosor behöver större djup. Ska man ha fiskar behöver man också en djupare zon på ca 80-100 cm. Ska fisken kunna övervintra i dammen måste man ha en djupzon på 120 cm. För att göra dammen barnsäker kan man spänna ett nät alldeles under vattenytan. Tänk bara på att fästa nätet i en stabil ram, så att det verkligen fungerar.

När man bestämt storlek och form på sin damm, så måste man bestämma om man ska köpa en färdig formgjuten damm, eller om man ska göra hela dammen från början, med dammduk etc.

Det finns många Internetbutiker som säljer dammar och dammtillbehör. På flera av dessa sajter får man även råd och tips om hur man ska bygga sin damm.

 


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentarer är stängt