Bostadsgiganten.se
En blogg om hus, hem och trädgård

Dröm om ett uterum eller en altan

maj 9, 2008 14:34 by Miss Garden

Nu när värmen börjat komma är det dags att fundera på uterum eller altan. Med ett uterum kan man förlänga sommaren och även känna sig som en del av trädgården under lite kyliga vår- och höstkvällar. Även om det regnar kan man sitta närmare sin trädgård. Genom att bygga ett uterum med glasade skjutpartier, kan man öppna upp mot sin trädgård och nästan sitta utomhus, men ändå ha vind- och regnskydd.

Idag kan man få ett uterum med exakt det utseende du vill ha. Det kan vara ett enkelt uterum som du bygger själv, en färdig byggsats eller ett arkitektritat och påkostat uterum. Vilken variant du väljer beror naturligtvis på budget och hur lång tid på året du vill kunna utnyttja uterummet. Om du ska bygga en vinterträdgård som ska utnyttjas året om måste du tänka på isoleringen. Du behöver isolering i väggar, golv och tak, men även isolerglas i glaspartierna. Det finns olika varianter av isolerglas så se till att du får rätt typ av glas.

Om du istället väljer att bygga en altan kan denna med fördel förses med ett tak. Om altanen är stor kanske du kan välja att ha tak över en del av altanen. Ett tak gör att du kan sitta utomhus även om det kommer en skur. Utemöblerna står också bättre skyddade och håller längre under taket. En altan eller uteplats kan byggas av trä eller sten. Trä kräver lite skötsel, med oljning eller målning, men är varmare att gå på. Stengolvet är mer underhållsfritt, men ogräs brukar gärna börja växa mellan plattor eller stenar.


Acona uterum från Classicum


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentarer är stängt