Bostadsgiganten.se
En blogg om hus, hem och trädgård

Dröm om nya utemöbler

maj 13, 2008 13:20 by Miss Garden

Har du kanske byggt en ny altan eller nytt uterum, vill du säkert även köpa nya utemöbler. Utemöbler finns i en mängd olika material och konstruktioner. Om du väljer material efter var din möbel ska stå och inte bara efter utseende, så får du förhoppningsvis en trädgårdsmöbel som håller längre och dessutom ser snygg ut under många år.

Trädgårdsmöbler i Aluminium
En möbel i alumium är lätt, slitstark och nästan underhållsfri. Men naturligtvis finns det skillnad i kvalitet beroende på om du väljer en dyrare möbel eller köper den billigt på ett lågprisvaruhus.

Trämöbler
Utemöbler finns i olika träslag, t ex teak, furu och hardwood. Hardwood är ett samlingsnamn för olika typer av tropiska träslag. Trämöbler kräver mer skötsel än möbler i plast eller aluminum. Men beroende på vilket träslag du väljer kan underhållet skilja sig åt.

Utemöbler i teak
En teakmöbel klarar sig i stort sett utan någon mer skötsel än en rengöring emellanåt. Om man låter bli att behandla möbeln kommer den med tiden att bli silvergrå och det kommer även att uppstå sprickor i möbeln. Men om man gillar detta utseende kommer möbeln att klara sig många år utan inoljning eller lasyr. Vill man bibehålla färgen på sin möbel kan man man olja in möbeln. Inoljning görs minst en gång per år. När man väljer olja ska man se till att det är en kvalitetsolja som passar för teak. Man kan även lasera sin teakmöbel. Då får man en något mörkare yta på möbeln. Även om man väljer en ofärgad lasyr så kommer möbeln att bli något mörkare. En laserad teakmöbel kräver sedan mindre skötsel än en oljad. Men man måste välja en lasyr som är avsett för teakmöbler. En teakmöbel ska förvaras under tak över vintern.

Utemöbler i furu
En furumöbel kräver mer underhåll än en teakmöbel för att hålla sig fin. Står den under tak är den mer skyddad och då kommer den också att hålla sig snygg längre. Trädgårdmöbler i furu är ofta laserade när man köper dem. Börja gärna med att göra rent möbeln och stryk på ett lager lasyr direkt efter köpet. Du kan inte veta när möbeln är tillverkad och det är bättre att du behandlar den en gång för mycket, än en gång för lite. Sedan måste du lasera din möbel med jämna mellanrum för att den ska stå sig bra. När ytan börjar se matt ut är det dags att stryka på ett lager lasyr. Detta ska också göras innan möbeln ställs undan för vintern. Står din möbel i ett uterum kan det bli stora temperaturskillnader och det påverkar furumöbeln. Även om du alltså har din trädgårdsmöbel i ett uterum måste du lasera den åtminstone varannat år.

Trädgårdsmöbler i hardwood
Många hardwoodmöbler är gjorda av Akacia som är ett väl beprövat träslag för trädgårdsmöbler. Hardwoodmöbler kan köpas både oljade och lackerade. En oljad hardwoodmöbel ska helst stå under tak för att hålla sig snygg. Står den utan skydd kan man behöva olja in den många gånger under sommaren. Lackerade hardwoodmöbler tvättas rena emellanåt. Om du låter vatten ligga kvar på t ex en bordsskiva kan det uppstå fläckar så det är bäst att ha denna möbel under tak. Uppstår skador eller sprickor i lacken får man oftast lacka om hela möbeln för att få den snygg igen.

Trädgårdsmöbler i plast
En plastmöbel är i stort sett underhållsfri om du väljer en kvalitetsmöbel. Dåliga plastmöbler bleknar i färgen och ytan kan också bli porös. Plastmöbler är lätta och kan därför användas om man vill flytta sin möbel efter sol och skugga i trädgården.

Dynor
Med en skön dyna blir din trädgårdsmöbel både snygg och bekväm. Dynor finns i olika material och färger. Förvara dina dynor i en dynbox när du inte använder dem. Praktiskt och bekvämt att ha dem i närheten. Tänk på att se till att det inte kan regna in i dynboxen så att dynorna blir fuktiga. Då kan de lätt mögla och det är inte så fräscht att sitta på en möglig dyna.

Möbelskydd
Med ett möbelskydd kan du skydda dina möbler om du inte har dem under tak.

 


 
Snygg parkbänk från Lappset

Just nu värderat 3.0 av 2 människor

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kommentarer

maj 19. 2009 16:31

magnus

Kan lackerade utemöbler i hardwood stå på gräs hela sommaren eller måste man ha dem på grus/plattor eller ställa bort dem från gräset när de inte används?

magnus

Kommentarer är stängt