Bostadsgiganten.se
En blogg om hus, hem och trädgård

Fjärrvärme - är det ett bra alternativ?

mars 27, 2009 10:24 by Miss Garden

I mitt bostadsområde är det på gång att det ska bli fjärrvärme. Det har varit informationsträffar, hembesök och sen skulle man då bestämma sig. När vår elpanna pajade för fyra-fem år sedan kollade vi med kommunen om det var aktuellt med fjärrvärme där vi bor, och fick då till svar att det var inte aktuellt inom en överskådligt tidsperiod. Så vi brydde inte oss om att laga pannan utan köpte en ny. Sen räckte tydligen inte en av förorternas närvärmeanläggning till och därför togs ett nytt beslut om att ansluta detta nät till kommunens fjärrvärmeverk. Och då råkade det vara så att vårat bostadsområde ligger precis utefter denna ledning. Så vips var det aktuellt med fjärrvärme igen.

Efter mycket beslutstångest och vånda bestämde vi oss för att vi skulle gå med i fjärrvärmenätet. Fjärrvärmebolaget har gjort jättefina uträkningar och jämfört olika värmealternativ för att man ska kunna se hur bra det är. Men kan man lita på dessa? Sedan berättade de också hur miljövänligt alternativet var, kommunens hushållssopor användes för att producera biogas som sedan användes i fjärrvärmeverket. En liten, liten del av värmen kom från miljöovänliga alternativ som olja, kol mm. Men nu har det tydligen blivit lite problem. Lågkonjunkturen har gjort att hushållssoporna minskat och värmebolaget räknar med att en större andel av värmen kommer att komma från olja. Dyrare blir det också.

Nu har vi ju redan bestämt oss och avtalet är skrivet, så det är bara att hålla tummarna och hoppas på det bästa. Om en månad så börjar de gräva upp vår gata och även delar av vår tomt för att lägga ledningarna!


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentarer är stängt