Bostadsgiganten.se
En blogg om hus, hem och trädgård

Kakelugnar & andra värmealternativ

mars 2, 2009 16:29 by Miss Garden

Hur gör man för att värma upp sitt hus och samtidigt spara energi och därmed pengar? Är det miljövänligt att elda i kakelugn, braskamin eller öppen spis? Eller ska man satsa på en pelletskamin? Ja, frågorna är många och svaren likaså. Jag har letat lite information för att se vad experterna säger. Ju högre verkningsgrad en värmekälla har, desto mindre energi slösas bort på vägen. En hög verkningsgrad innebär att man inte eldar för kråkorna.

Kakelugn

En gammaldags kakelugn har en verkningsgrad på ca 80%. En kakelugn är bra för uppvärmning, men en nackdel är att den är tung. För att kunna ha en traditionell kakelugn i sitt hus krävs att den står på ett fundament eller något slag av förstärkning. En kakelugn är också oftast dyr att köpa och installera.

Braskamin

En braskamin har en verkningsgrad på mellan 65-85 %. Braskaminer ger snabbt ifrån sig värme, men den håller inte någon eftervärme. En braskamin lämpar sig bäst för att komplettera den vanliga uppvärmningen.

Gjutjärnskamin

Gjutjärnskaminer har en verkningsgrad på 65 - 75 %. Har man en öppen planlösning kan en gjutjärnskamin fungera bra för att komplettera den ordinarie uppvärmningen. Ofta är gjutjärnskaminer lite mindre och behöver därför fyllas på med ved lite oftare än t ex en kakelugn. Gjutjärnskaminen blir snabbt varm och fungerar därför bra i t ex fritidshus, när man kanske snabbt behöver få upp värmen.

Pelletskaminer

Pelletskaminer har en verkningsgrad på 45 - 85 %. En pelletskamin måste eldas med pellets, som man hör på namnet. Oftast behöver man inte fylla på denna så ofta, några gånger i veckan brukar rätta. En pelletskamin är mest lämplig för att komplettera den vanliga uppvärmningen. För att få rätt effekt bör man dessutom se till att man köper pellets av god kvalitet.

 

En sak man behöver tänka på är skorstenen. Tänk på att denna kan kosta lika mycket som själva kaminen. Skorstenen måste också besiktigas och täthetsprovas av en skorstensfejare. Glöm inte heller att kontrollera om du behöver tillstånd för att installera en kamin.


Just nu värderat 4.0 av 1 människor

  • Currently 4/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentarer är stängt