Bostadsgiganten.se
En blogg om hus, hem och trädgård

Så mycket städar vi

augusti 31, 2009 19:26 by Miss Garden

Aftonbladet.se kan man idag läsa om Lotta Sjöberg, som startat ett stökuppror på Facebook. Lotta som är en heltidsarbetande trebarnsmamma, tröttnade på den ständiga känslan av att hon borde göra något åt sitt stökiga hem. Hon började dokumentera sin egen röra och startade en Facebook-grupp: ”Family Living – the true story”. Nu har 2400 personer gått med i Facebookgruppen.

Lotta tror att det är en könsfråga, ett gammalt ideal om en ordning som kunde upprätthållas när många var hemmafruar. Men hur mycket städar vi egentligen och är det kvinnorna som fortfarande drar det tyngsta lasset? Enligt SCB lägger kvinnor varje veckan ner 28 timmar på obetalt arbete, framför allt i hemmet. Män ägnar 20 timmar i veckan åt obetalda sysslor. Allra mest obeltalt arbete utförs av sammanboende mammor med barn under sex år – de gör mer hemarbete än ensamstående mammor med barn under sex år. De som tar det lugnast med hemarbetet är ensamstående, barnlösa män mellan 20 och 44 år.

Naturligtvis finns det förklaring till siffrorna. Ensamstående barnlösa män behöver helt enkelt inte städa och greja så mycket i hemmet, de är ju ensamma. Och dessutom har de förmodligen en betydligt mindre bostad än sammanboende kvinnor med barn. Och att ensamstående mammor gör mindre obetalt jobb har sin förklaring. Dygnet har bara 24 timmar.


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentarer är stängt